Arbetstidsåtgång för tåg- och cykelliv

Skrev här häromdagen att – enligt mina beräkningar – så skulle 11 timmar i veckan, av min arbetstid, gå åt till att betala en Honda CR-V från 2007 – om jag ägt en sån.

Glömde att upplysa om att jag i samma veva skissade på vad motsvarande resor med tåg- och cykel skulle kosta under ett år.

Kostnader för en lådcykel, två hopfällbara, tågbiljetter som motsvarar de resor vi annars skulle gjort med bilen, utgifter för kollektivtrafik m.m.

Svaret blev: 3,3 timmar/veckan.

Ganska stor skillnad. Nästan 1,5 dag för att betala bilen; men inte ens ett förmiddagspass för motsvarande resor med tåg- och cykel.

Då utgår vi från, precis som i bilexemplet, att månadslönen är 26 000 kr.

Hela uträkningen finns här.

/DS

 

Det här inlägget postades i Annat och märktes , , , , av david. Bokmärk permalänken.

Om david

Kulturarbetare, smålänning, Stockholmsboende, pappa, cykelentusiast, hållbar livstilssökare, lådcykelåkande, bromptoncyklande, "till-varje-pris-slippa-bil" - kille, stockholmsälskande, tåg+fällcykelluffare, "hållbart resande"-engagerad, "second-hand" - diggande, "nästan vegetarian" - människa, "ha-inte-mer-än-du-behöver" - filosoferande, skådespelande, sjungande, "försöker-få-ett-odlingsintresse" - kille, "portabla-prylar" - nörd och livsstilsbloggare. Ungefär så.
 • http://eriksrailnews.com Erik Sandblom
 • http://www.bagisbloggen.se Anders

  Intressant blogg! Lär återkomma. Lever själv ett relativt bilfritt liv med två små barn. Använder vår lådcykel dagligen, men några gånger per år hyr vi bil eftersom det är så frustrerande bökigt att ta sig till mina svärföräldrar i Höga kusten. Tåget slutar i Sundsvall och efter det blir det buss + skjuts med bilbarnstolsrodd.

 • http://www.livutanbil.se david

  Intressant läsning Erik. Tåg + hopfällbart är nog my cup of tea. Läser en bok om ett par som reser från Kairo till Kapstaden på detta sätt. http://www.foldingbiketravels.com/p/book.html

  Kul med insändaren förresten, nu jävl…:)

 • http://www.livutanbil.se david

  Anders! Välkommen till min blogg och roligt att du också upptäckt det fina med att leva ”lådcykelliv” och bilfritt. Kör du med två eller tre hjul?

 • Pingback: Max()