Prylfritt år?

Detta år ska det satsas mindre på inköp av prylar som TV-Spel, elektronikprodukter, cyklar och annat som jag brukar vara svag för. Förra året blev det en massa inköp, bl.a. Bakfiets, videokamera, projektor, playstation 3 och säkert massa annat. Nu blir det mer konsumtion av tjänster. Till exempel ett redan inköpt gym och spa-årskort. Mer tjänster och mindre prylar = mer miljövänligt.

Några saker som ändå måste skaffas är ett kapell till lådcykeln så att vi kan köra Bella i blås och regnväder. Även en väska till min Brompton så att jag kan ta med den på flyget vore bra. Och när ipad 2 släpps lite senare i vår, för att inte tala om iphone 5 i sommar (eller 4gs)… Ni ser. Det blir ett jobbigt nyårslöfte att hålla. Prylar är ju så himla roligt att förgylla vardagen med.

Cykel och stol

Igår var jag på konsert på ett ställe som heter Stallet. I vanliga fall brukar jag “hänga in” min Brompton i garderoben men garderoben på stallet visade sig vara obemannad. Osäkert tänkte jag och tog med mig den in i själva konsertlokalen. Det var fullt med folk och inte en enda stol fanns tillgänglig vid mitt sällskap som kommit en stund innan. Brompton funkar även att sitta på i hopfällt läge och efter att ha suttit in Brookssadeln i nåt år nu, så är den faktiskt helt okej att använda på detta sätt. Man sitter rak i ryggen och inte många ser vad det är man sitter på.

I början var jag helt inne på att alltid ta med cykeln på restauranger, gym, bio, pub och andra platser man kan tänkas besöka. Numer föredrar jag att ta med ett lås och kunna välja om jag vill ta med den in eller lämna den utanför. Tyvärr är mitt lås inte tillräckligt pålitligt och jag är på jakt efter ett godkänt men ändå smidigt lås. Har hört om ett abus som verkar intressant.

Tillverkning av kedjeskydd till Brompton och planering av cykelsemester

I helgen ska mitt hemmagjorda kedjeskydd till min Brommie bli klart. Jag har gjort en mall i kartong. Receptet lyder: plexiglas, kardborre och en värmepistol. Plexiglaset ska böjas på ett par ställen för att skydda så bra som möjligt. Jag har hittat extra breda kardborreband som skulle kunna fungera. Väta ska ju inte vara något problem för kardborren. Tanken är att man smidigt ska kunna sätta fast det vid behov. Denna vintern har inte behovet varit jättestort eftersom det har varit väldigt få slaskdagar. I minusgrader är det sällan nåt problem att använda en Brompton eftersom snön inte fastnar på kedja och drev.

I sommar ska det bli cykelsemestrar. Jag planerar för en ensamresa med min Brompton och en med hela familjen med Brompton och lådcykel. Kanske Gotland. Det positiva med hopfällbart är ju att man när som helst kan hoppa på tåget eller buss. Till exempel vid regn. Kanske Köpenhamn är ett bra mål och kombinera buss, cykel, tåg. Självklart så mycket som möjligt med cykel.

För första gången saknade vi bil

På nyårsafton bar det i väg mot Rindö utanför Vaxholm för firande. Trevlig tillställning med fyra par med varsitt barn mellan 6 månader och 1,5 år gamla. Lite dagiskänsla i början byttes mot vuxenfest några timmar senare när alla barn somnat.

För att komma till Rindö utan bil tar man först buss till Tekniska, sen bussbyte mot vaxholm och till sist bilfärja där även cyklister och gående är välkomna. Denna kalla nyårsafton hade det varit skönt med bil. Bella var lite febrig och det var lite väntan i kylan. Men det ska sägas att det var första dan sen vi gjorde oss av med saaben som vi saknade en bil. Självklart kunde vi hyrt men nu blev det kollektivt resande istället. Med andra ord så sammanfattningsvis funkar livet utan bil helt utan problem så här långt.