För många hade en fällbar cykel funkat bra

Igår, på ett möte med min kollegor, så börjades det diskuteras om bilar och parkering. Utanför skolan är det inte längre gratis att stå och nu får man hyra platser och systemet för hur det ska funka låter himla komplicerat. Det är lätt att man som hängiven cyklist slår dövörat till när det diskuteras parkeringsproblem men jag snappade upp att diskussionen handlade om hur man går till väga om nån annan står på ens plats.

Det verkade ganska lätt hänt att man får en p-bot blev i alla fall kontentan. En ganska het diskussion mellan missnöjda motorister som tidigare kunnat stå gratis. Efter ett tag blev jag tvungen att göra min röst hörd.

“Varför inte ta cykeln till jobbet så slipper ni problemet” sa jag.

En del skratta till lite grann. Det tolkade jag som att vissa faktiskt reser långan väg och att cykeln inte är något realistiskt alternativ.

Men det finns pendeltåg, tunnelbana och buss. Och det finns fantastiska ihopfällbara cyklar som Brompton. Även om inte alla kan “lappa ihop” sin resa med en Brompton och kollektivtrafik så vet jag att många skulle kunna lösa sina parkeringsproblem på detta sätt. Och dessutom tjäna en hacka på kuppen.

Prisad vare den ihopfällbara cykeln!

taggar: brompton ihopfällbar cykel

10 månader är en besvärlig cykelålder

Vi var på stans bästa second hand, Myrornas i ropsten, i söndags. Bella satt i cykelbarnstolen i lådcykeln där hon trivs så bra. Faktum är att hon inte gnällt en sekund så länge hon fått sitta i stolen på bänken. Glad och nöjd njuter hon av utsikten. Problemet, för det finns såklart ett, är att cykelbarnstolen inte lämpar sig speciellt bra för sovstunder. Men somnar gör hon. Hon bara hänger ner med huvudet liksom och det ser faktiskt riktigt tragiskt ut. Med andra ord så är cykelbarnstolen perfekt under hennes vakna tid men inte särskilt bra när hon somnar. Hon sover ju fortfarande ganska mycket och det verkar som att hon somnar lätt i lådcykeln. I en bilbarnstol kan hon ju både sova och vara vaken som hon vill men hon lär inte tycka det är lika kul. Det verkar ändå som att vi måste skaffa en ny bilbarnstol eftersom hon växt ur vår gamla och att vi gärna vill att hon ska ha möjlighet att sova i lådcykeln. Kanske behöver det ena inte utesluta det andra.

taggar: lådcykel lastcykel bakfiets

Välfärd utan tillväxt av Tim Jackson

I Tim Jacksons bok “Välfärd utan tillväxt” så skriver han om hur förlorade vi i väst är i konsumismen hårda grepp. Människor måste förändra sitt beteende och sluta förgylla tillvaron med massa prylar hela tiden. Denna gränslösa konsumtion av massa köpande av saker man egentligen inte behöver leder till ett fördärv där man inte tar hänsyn till ekologins gränser menar Jackson. Budskapet från staten, menar han, är att: “lev gärna miljövänligt men sluta för allt i världen inte köpa grejor ni inte behöver”. Vilket då är dubbelmoral eftersom konsumtionen bidrar starkt till växthuseffekten.

Jackson är mer inne på att vi till exempel ska hålla på med våra trädgårdar, spela musik och läsa böcker för att både få ett mer innehållsrikt liv, samt ett klimatsmart sådant.

Det är intressant läsning och jag rekommenderar verkligen hans bok. Men jag tror dessvärre att folk kommer att fortsätta shoppa onödiga saker sålänge vi får en kick av det. Människor tänker inte: “Jag håller på att sabba planeten, så jag blir asket”. Däremot kan det kanske bli så, nån gång, att man kommer på att man inte blir lyckligare av att äga massa grejor man inte använder. Och så börjar man lägga pengar på annat icke materiellt som massage, mindfulnesskurser och kulturupplevelser.

För att knyta an till cykling så är min teori att cykeln är inget fordon människor kommer att att börja använda mer för att rädda världen. Cyklismen kommer att öka därför att det ofta är det billigaste och snabbaste sättet att ta sig fram i en stad.

taggar: Tim Jackson cykel Brompton bakfiets lådcykel

Cykling i alla väder

Jag är ett stort fan av kompakta saker som är smidiga att ta med. Portabla saker. Inspirerad av det gamla indianordspråket: “Du skall inte äga mer än vad du kan bära med dig”. Idag kan man ju få med sig en hel del som tur är. I somras var jag på en kort cykelsemester med min Brompton och fick med mig både tält, liggunderlag, sovsäck och övrig packning på min lilla cykel. Helst ska allt vara superlight och jättelitet så att väskan blir lätt och smidig att bära på. Och helst då utan att man behöver kompromissa med kvalité och egenskaper av produkten i fråga. Det är därför Brompton är så grym. Den minsta fällbara cykeln som erbjuder minst lika bra köregenskaper som en normalstor. Om jag hade varit tvungen att välja mellan en Brompton och en sjuväxlad skeppshult eller pilen att cykla ut i världen med hade jag lätt valt Brommien.

I somras på min tre dagar långa  cykelsemester var den enda missen ett uteblivit regnställ. Det började såklart att regna och jag var tvungen att vänta ut regnet i skydd av en Björk. Men jag anser att väder och vind inte ska hindra en cyklande hjälte. Dom regnställ jag tittat på har känts onödigt stora, tunga och otympliga men nu har jag hittat ett superlätt regnställ från T&P som får rum i ett sidofack i den väska från Carradice som jag använder till min Brompton. Där ska det alltid ligga. Så i fortsättningen kommer jag aldrig mer bli stoppad av regnet igen.

taggar: lätt regnställ brompton ihopfällbar cykel

.

Min Brommie är en kassako

Ofta får jag kommentaren om både lådcykeln och min Brompton att dom är dyra. Många ser cykeln som något som ska kosta max 6000:-. Att cykeln är extremt billig att äga, försäkra och att använda tar man  inte med i kalkylen. Själv är jag tacksam för att min passion och intresse inte ligger i till exempel sportbilar. Om man nu råkar vara intresserad av cyklar istället så kan man ju bara dra slutsatsen att man har en relativt billig hobby.

I mitt yrkesliv då jag framförallt använder min fällbara Brompton nästan jämt så har jag kommit fram till att jag tjänat in vad den kostade för länge sen. Priset på ca. 9000:- har käkats upp dubbelt upp av uteblivna utlägg för småresor med bil och kollektivtrafik. Bara att jag skulle vara tvungen att köpa två månadskort både i Stockholm och Uppsala, om det inte vore för cykeln säger ju en del om vinsterna i längden. Jag tänker inte ställa på några siffror och uträkningar men jag har kommit fram till, efter lite enkel matematik, att jag sparat ca. 25 000:- på att använda min Brompton till jobbet i två års tid. Då ställer jag det mot att jag hade tagit mig fram med kollektivtrafik istället. Alltså inte om jag ägt bil och pendlat på det sättet. Då hade nog summan blivit bra mycket större ändå.

Nu är min arbetssituation som gjord för att ha maximal nytta av en fällbar cykel så i mitt fall så var 9000:- för min Brommie rena fyndet.

taggar: Brompton bakfiets lådcykel ihopfällbar cykel

Cykelmecka vid Odenplan (eller under)

Jag läser i lokaltidnigen “Vasastan – Mitt i”, att Odenplan ska få ett parkeringsgarage för cyklar. Planerna på ytterligare en galleria är bara ett minne blott och den som inte inser att behovet av ett cykelgarage är så mycket större än ytterligare en ful och själlös galleria kan gå och lägga sig. Två är planerade. Ett vid Odenplan för ca. 260 cyklar och ett vid södra station för 200 cyklar. För att skydda sin cykel mot väder, vind och tjuvar så kommer man troligtvis få punga ut med 100-150:-/mån. Helt okej då det är vakt och allt. Hoppas att dom inte tar extra för lådcyklar. I anslutning till garagen ska det finnas en cykelhandlare och serviceverkstad.

Tänk om Stockholm kunde få tummen ur när det gäller projekt som det här. Sluta bygga gallerior och börja investera i cykelfrämjande projekt istället.

Taggar: lådcykel cykel odenplan bakfiets brompton

Ipad=klimatsmart

Enligt forskare på KTH så har du gjort ett bra miljöval när du köpt 33 e-böcker istället för pappersböcker. Använder man sin ipad för att ersätta sin dagstiding, läsa böcker och köpa andra apps där papper hade varit inblandat så borde man hyfsat säkert göra ett bra miljöval när man köper sin padda.

Det vill ju till att man verkligen använder den vackra plattan på detta sätt för att casha in några miljöpoäng.

http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article684640.ece

 

Taggar: ipad miljöval

Första utflykten…

Igår vad det dags att testa med Bella på bänken i lådcykeln för första gången. Som jag tidigare nämnt så hittade jag en barncykelstol på blocket, avsedd för pakethållare, men som passade perfekt på den lilla bänken. Hittills har hon ju suttit i en bilbarnstol fastspänd på golvet i lådcykeln men nu är hon alltså tillräckligt stadig för att sitta i en cykelbarnstol. Hon var inte på sitt bästa humör igår. Till en början var det inte heller så populärt att bli fastspänd i stolen på bänken heller. Inte blev det heller bättre när hjälmen skulle på. Men sen, när vi ger oss iväg så kommer vändpunkten. Och det rejält också. Helt upprymd av utsikten från sin nya plats på första parkett skiner hon upp och börjar att röra sig fram och tillbaka i några slags glädjeryck samtidigt som hon tar ton och börjar sjunga och tralla så att det hörs över halva Vasastan. Jag överdriver inte mycket.

Inte så glad innan vi kom iväg.

På leriga grusvägar tar vi oss fram mot badplatsen vid Brunnsviken. Bella får en hel del leenden och kommentarer emot sig under resans gång där hon lite kaxigt sitter och njuter av utsikten från hennes eleganta position. När vi kommit fram för att dricka en kopp choklad dröjer det inte länge innan Bella börjar att tjura igen. Det blir ett kort stopp innan vi återigen tar oss fram  med världens bästa fordon och med en återigen förtjust unge hem mot Norrtullsgatan igen.

Taggar: lådcykel bakfiets cykel barn lastcykel

Kan en smartphone eller ipad bidra till minskad klimatpåverkan?

Fyra månader efter att Ipad släppts i Sverige så står elektronikmessias Steve Jobs åter igen på podiet med hela världens blickar riktade mot sig för att presentera ett nytt mirakel. Nämligen Ipad 2. En del gråter blod över att dom precis köpt ettan i ovetskap om att en ny version skulle dyka upp så himla snart. Vem hade kunnat tro det? Inte blir det bättre av att få höra att den nya modellen säljs för samma pris som den gamla. Besvikelse blandas med upprymdhet över den nya lilla fantastiska maskinen som ska fylla alla tomma hål i just ditt liv. Efter att ha funderat ett tag så inser du vad som är det enda rätta. Den gamla läggs ut på blocket och du börjar se ljuset i tunnelns slut igen och i mitten, omsluten av ett magiskt vitt sken, så ser du dina drömmars mål. Meningen med livet. Nämligen den nästan ohyfsat läckra, Ipad 2. Prylnörden i dig liksom slår glädjeskutt och får dig att inse att det är det här som måste vara meningen med livet.

Många känner så där. Inte jag. Bara lite. Jag äger ingen ipad. Dom är fina och sätter igång begäret men vad ska man ha dom till. Jag som är så miljömedveten köper ju bara när jag absolut måste ha prylen ifråga. Aldrig av rent nörderi. Inte jag. Eller som sagt, kanske lite ändå. Jag är svag för apples produkter. Jag har varit inne på det förut och jag ska villigt erkänna att min iphone ligger nog på topp 3 av ägodelar, tätt efter min Brompton och vår lådcykel.

Jag ska också bekänna att jag är rejält sugen på en ipad 2. Jag har nämligen så noga och strategiskt tänkt ut ett behov. Visst är det lite så att jag sökt ett behov för att berättiga ännu ett elektronikprylköp, men ändå ett ganska välmotiverat behov. I mitt yrkesliv som sångpedagog så kånkar jag ständigt runt på tre stora pärmar med noter i. Dessutom så cyklar jag så det är inte optimalt om man säger så. Sen ska det dras kopior till mina elever, noter slarvas bort, lektionstid går till spillo och det ena med det tredje. Men hör nu och häpna. En ipad står perfekt på ett notställ. Om jag fyller den med tusen och åter tusen låtar så är den det enda jag behöver ha med mig när jag undervisar. Det är ju till och med miljövänligt att inte dra så många kopior och en del elever kommer att nöja sig med att jag mejlar låten till dom. Sen skadar det ju inte att man kan läsa, spela, surfa och en hel del annat på samma mojäng. Yes! Jag gör ett bra miljöval samtidigt som pryltarmen får sitt.

Man behöver inte vara nåt geni för att räkna ut att denna konsumtionshysteri och besatthet när det gäller elektronikprylar inte direkt är positiv för miljön. Eller? Jag erkänner som sagt att jag själv är en av dom som kanske till och med står i kö utanför Macoteket nästa torsdags natt för att lägga vantarna på en splitterny Ipad 2 (en vit). Men finns det inte något positivt också med denna toksnabba utveckling av teknik? Så här lyder mitt försvarstal:

Vår dotter Bella älskar att leka med en app som heter Soundtouch. Det är små ikoner med djur och instrument och lite annat som man vidrör. Då kommer det upp en bild och ett ljud som stämmer överens med ikonen man pekar på. Väldigt pedagogiskt och hon diggar den så klart. Alltså får hon en app som laddas ned istället för en ny leksak som i sin tur skulle tära på miljön. Appen är alltså ett mycket bättre miljöval. I somras behövde vi en Babywatch. Givetvis fanns det en att ladda ned i appstore. Ännu en gång, ett bättre val för miljön än att köpa en helt ny produkt med allt vad det innebär för moder jord.

Istället för att köpa cd-skivor så har man nu möjligheten att få musiken strömmad till mobilen genom Spotify. Också det ett bra miljöval. Mindre produktion av cd-skivor. Likadant med filmtjänsten voddler som är rejält på gång. Och även i spelbranschen börjar mjukvaran och den traditionella spelkonsolen att se sina sista dagar. Med speltjänsten Onlive så kan man strömma spelen till datorn och koppla in datorn i TV:n eller projektorn. Alltså slår man två flugor i en smäll. Produktionen av miljöfarliga konsoler avtar och även spelskivan försvinner som mjukvara. Bra för miljön så klart. En ipad hjälper en mer eller mindre till ett liv utan papper. Visst innebär produktionen av en ipad viss miljöpåverkan men vägs upp av e-böcker och elektroniska tidningar som på sikt kommer att minska produktionen av papper. Den är ju även ypperlig för kokböcker, lexikon och en uppsjö av pedagogiska appar som till exempel språkkurser. Ändå är det här bara början.

Teknikprylar kommer att stå för mindre miljöpåverkan eftersom behovet av att köpa flera olika kommer att minska. Kamera och filmkamera i en smartphone håller snart så hög kvalité att dom flesta inte har behov av att ha en vid sidan om. Mp3-spelaren är ett bra exempel på en elektronikprodukt som snabbt blivit ett med mobben. Kanske räcker det snart med ett par vita prylar från Apple för att täcka dom flesta behoven. Det låter ju nästan asketiskt.

Försvarstal slut. Nu ska jag återgå till Tim Jacksons bok “Välfärd utan tillväxt”. Den är skitbra.

Taggar: klimatsmart välfärd utan tillväxt iphone ipad