Danmark satsar massor hela tiden men Sverige är också på gång

För några dagar sedan så går SJ ut med att dom kommer att öka möjligheterna att ta med cykel på tåg i sommar. Det rör sig om exakt fyra cykelplatser per avgång och kostar 250:-/cykel. Resenären ska vara på plats 20 minuter innan avgång och man måste få hjälp för att lasta på cykeln.

På dom danska s-tågen är det gratis att ta med cykel. Nu fördubblar man även kapaciteten och ser till att det finns cykelpumpar på tågen. Fler och fler danska arbetsplatser investerar i pendlarcyklar så att medarbetarna kan flexa mellan cykel och tåg istället för att sitta i kö på motorvägarna. (Cykling 2)

Det känns som att man inte riktigt vågar i Sverige. SJ satsar på att få med fyra cyklar per avgång. Det är inte så djärvt. Pendeltågen, att jämföra med dom danska s-tågen är väldigt begränsade när man vill ta med cykeln. Aldrig i rusningstrafik.

Men, att glädja sig åt, så är det enligt cykelfrämjandet stora cykelsatsningar på gång i både små och stora kommuner. Det har börjat snackas mycket cykel. I april la en utredningsgupp fram ett riktigt ambitiöst förslag för att förbättra förutsättningarna för ökad cykling i Stockholm. Det kommer ta ett par år innan något märks men det är på gång. Man kan helt enkelt inte förneka att cykeln kommer att vara det naturliga sättet att ta sig fram i en storstadsmiljö.

På tal om hjälmhysteri och att lyfta fram farligheter med att cykla så läste jag just i cykelfrämjandets tidning att dödligheten är 30% lägre bland dom som regelbundet cyklar till jobbet jämfört med dom som tar bilen. Det är en expertgrupp som kommit fram till detta och att satsningar på bl.a. cykelvägar är lönsamt för staten eftersom det leder till ökad motion och hälsovinster. Med andra ord, mindre sjukvård. Undrar varför det tagit så lång tid att inse detta?

/DS

taggar: cykelfrämjandet cykelsatsningar cykel på tåg

Tidningen STOCKHOLM CITY uppmanar till bättre restaurangmat för vegetarianer

Skäms Stockholm! Ska du kalla dig en internationell matstad så måste vegomaten bli bättre. Det kräver vi på City.

På 20 år har svenskens köttätande ökat med 50% vilket motsvarar 170 normalstora hamburgare per år och person.

Det är onödigt. Dåligt för miljön och inte hållbart i längden. Onödigt för att känner man till att det finns läckra alternativ till biffen så kan alla byta ut åtminstone ett mål i veckan till ett vegetariskt. Dom flesta kan nog byta ut många fler mål och relativt många kan nog avstå kött helt. Det är i varje fall ett vägvinnande val att cykla så mycket som möjligt och äta så lite kött man kan. Man kan inte vara säker på att man gör ett klimatsmart val när man köper en etanolbil men man vet att det är det om man väljer cykeln till affären istället för bilen och slänger med åtminstone några ingredienser till vegetariskt, istället för kött.

Bra av City att uppmärksamma detta. Fler vegrestauranger i Stockholm tack! Sen jag läste Jonathan Safran Foers bok “Äta djur” så har jag bestämt mig för att nästan helt sluta med kött. Det är ju onödigt att käka om man känner att man inte måste. Efter ett tag lär man sig vart man ska gå och äta om man uppskattar vegetariskt. Det finns faktiskt bra restauranger med vegetariskt i Stockholm även om dom kunde varit fler. Dom är ofta knökfulla så det finns helt klart en efterfrågan. Igår var vi och åt på vår indiska lokala restaurang “Mukut” på Ynglingagatan. Där finns nog en av dom bästa vegrätterna jag ätit. Den heter Karai och är grönsaker och ost i en grymt läcker sås som man får in på en het liten panna. Man saknar inte direkt kött när man äter den om man säger så. Måste bara lära mig att laga detta.

 

20110530-040918.jpg

Karai!

/DS

Nekade lift

Min kollega Malin skulle också till Stockholm idag. Hon hade hyrt bil och erbjöd mig lift. Jag hade haft en dålig natt och kände mig förkyld. Men jag tackade ändå vänligt men bestämt nej. Hon tyckte nog att det var lite märkligt men det är inte i bilen man känner av världssjälen utan på cykeln. Precis samtidigt som Malin satte sig i bilen började jag trampa dom dryga två milen mot Mjölby.

Lika vackert som vanligt och jag hann till och med stanna till och känna historiens vingslag i Bjälbo.

På 50 minuter blankt var jag framme, med 13 minuters marginal till avgång, vid Mjölby Centralstation.

20110529-095407.jpg

/DS

Lappa ihop resor

Jag är tillbaka i Vadstena för att spela två av dom tre sista föreställningarna för säsongen. Som vanligt så ” lappar” jag ihop resor med tåg, bil och Brompton. Igår plocka en kollega upp mig vid Biltema i Linköping ca. tre km från tågstation och två timmar var tjänade jämfört med att åka hela vägen till Vadstena med tåg/buss. Kollegan skulle ändå åka den vägen.

20110528-040031.jpg

Imorgon är det återigen dags att avverka den två mil långa sträckan på cykel för att hinna med kvart i tio tåget mot Stockholm. Ytterligare två sparade timmar i tid inkasseras jämfört med att vänta på bussen från Vadstena och ta det sena tåget mot Stockholm. Kanske blir det regn men jag kommer inte ha nåt val då biljetten redan är köpt. Tur att jag lagt 800:- på ett ultralätt regnställ ( t&p) som alltid finns nerpackat i en av sidfickorna i min Carradiceväska.

/DS

Apple. Den nya religionen.

Forskarna har använt magnetkameror för att visa att samma delar i hjärnan aktiveras hos Apple-fansen vid en Iphone-lansering som hos ”mycket religiösa” vid exempelvis en gudstjänst.

Läste detta på prisjakt.nu. Läskigt när prylar blir religion. Där går på nåt sätt gränsen för prylnörderiet. Även om jag diggar och använder deras produkter så vill jag helst undvika medlemskap i sekten. Hoppas Steve Jobs tycker det är okej och att jag inte vill genomföra nån extra ritual vid kommande ipad-köp.