Kommer man få ta med cykeln på SJs nyrenoverade tåg eller? Dags att få svar NU.

Den 27/6 2014 fick  jag respons på frågan (efter sjukt många tjatiga mejl) om man kommer få ta med sig sin cykel på de nyrenoverade, nästan helt ombyggda, SJ2000-tåg som inom kort ska tas i trafik:

Hej David,

Tack för ditt engagemang i frågan! Först vill jag klarlägga att man redan idag får ta med hopfällbara cyklar på alla SJs tåg. Denna möjlighet kommer även att finnas i framtiden.Utöver detta pågår tex ett projekt med låne-cykel i Uppsala.Beträffande frågan om upprustningen av våra SJ 2000 snabbtåg och huruvida det i framtiden kommer att vara möjligt att medta en vanlig cykel ombord på dessa tåg eller inte, så är detta ännu inte helt bestämt.

Processen med att bestämma hur utrymmet ombord skall disponeras och vilka förmågor som byggs in i ett snabbtåg är ett komplext arbete som innebär en avvägning mellan en stor mängd krav och faktorer. Som exempel kan nämnas att det skall skapas plats för vanliga sittplatser, rullstolar, bagage, plats för djur, barnvagnar et cetera, samtidigt som allting som byggs in ombord skall underlätta hög punktlighet, smidig ombordstigning och god framkomlighet ombord, samt följa standarder inom säkerhet, brandkrav, nödutrymning, arbetsmiljö etc.

Hur de upprustade SJ2000 tågen kommer att utformas kommer att presenteras allra tidigast under 2015, inte innan dess.

Med vänliga hälsningar

Jakob

Jakob Åhgren

Produkt & Konceptansvarig SJ Snabbtåg”

Tidigast under 2015 menar Jakob Åhgren att man ska få svar på detta. Dags att börja mejla igen. Det första totalrenoverade tåget ska enligt planen sättas i funktion i år. Nu måste det vara bestämt. Om man skulle kunna spela på grejen, och sätta sin kosing på att det kommer bli möjligt att ta med cykeln på SJ2000-tåg, och om det skulle infrias, skulle man nog bli miljardär.

Men ett svar vill man ju ändå ha menar jag. 

/DS

Har fått svar nu. Porten ska öppnas för cyklar…som har tillräckligt med metall

Har fått svar.

Efter vår frustration då bilporten inte öppnat sig för vår lådcykel (varken in eller ut) till Roslagstulls återbruk, skickade jag ett mejl och påpekade detta. Ganska jobbigt och ibland helt omöjligt att få in en lastcykel (trehjulig) genom dörren avsedd för gående. Detta funkade för 5 år sedan, då det kallades Vanadis återvinningscentral, när det sist var en fungerande verksamhet. Därför helt (ursäkta uttrycket) fucked up att bara öppna för bilar nu, när vi behöver all cykelpower vi kan få, i alla möjliga sammanhang, mer än någonsin.

Verkar som att, enligt svaret, vår cykel inte är utrustad med tillräckligt mycket metall för att porten ska reagera. Bra att de felsöker. Ska åka dit och testa igen snart. Är du i närheten med din lådcykel, prova gärna och hör av dig. Sånt här måste bara funka!

 

Hej!

Det var konstigt, normalt ska en lastcykel vara tillräckligt med metall för att aktivera porten. Vanliga moderna cyklar speciellt om de är i kompositmaterial kan det vara problem med men en lådcykel ska fungera. Vi kontaktar fastighetsförvaltaren och felsöker. Tack för att ni uppmärksammar problemet.

Med vänlig hälsning /
—–Ursprungligt meddelande—–
Från: Funktion SV Miljötjänster

En ny liten kamp

Det är ingen superaktivitet på bloggen så här års. Bland annat på grund av att jag håller på att bygga en annan sida. Inte så besläktad med cykling direkt. Snackasunt.se erbjuder röstteknik och framträdandeteknik för alla typer av yrkesgrupper där rösten sätts på prov – och alla andra inom näringsliv, skolor och annat där en stark och hållbar röst är av intresse.

Men det händer några grejor värda att berätta om rörande cykling också. För ett par veckor sedan berättade jag att jag varken kom ut eller in genom huvudporten till Roslagstulls Återbruk. Vi fick kånka lådcykel och last genom dörren för gående. Självklart måste man kunna åka och återbruka snabbt och smidigt även med lådcykel, så det får bli min nya “lilla kamp”.

Har mejlat om detta och tidningen Mitt i kanske blir intresserade om inget händer. De har nämligen med något om återbruket i vart och vartannat nummer.

Mer om detta när jag får respons. Tills dess, köp en rånarluva om du inte gjort det, kinderna får lida mest.

/DS