Rik utan bil

Det är ingen nyhet att man sparar en himla massa slantar om man kan leva utan bil. Om man även klarar sig mer eller mindre utan kollektiva färdmedel så blir vinsten ännu större.

Här är ett exempel på årskostnaden av tre olika begagnade bilar inklusive värdeminskning:

Ex 1: Nissan Micra inköpspris; 16 000:- kostar 29800:-/år att äga.

Ex 2: Toyota Corola inköpspris; 40 400:- kostar 37000:-/år att äga.

Ex 3: Volvo 940 inköpspris; 53 300:- kostar 47200:-/år att äga.

Beräkningen grundar sig på att bilen köpts kontant och behålls i tre år samt att körsträckan är 1 500 mil/år. Bilarna är halvförsäkrade.

Siffrorna har jag fått från Swedbanks kalkyl  där det även ges exempel på nya bilar. Klicka på länken: Bilens kostnader för att läsa mer. Det ges även på exempel på kostnader för nya bilar.

Man får till exempel betala 4000:- i månaden för Volvon enligt de här siffrorna med värdeminskning och allt inräknat.

Om man har en lön på ca: 25 000:- och får ut ca: 18500:- efter skatt, men ingen bil så har man med andra ord lika stor marginal som nån som tjänar ca: 32 000:- och får ut 22500:- efter skatt, men är då förstås ägare av en beg Volvo 940.

Sen kan ni ju själv se vad kostnaden blir för en nyare och dyrare bil. Men faktum är att tycker man det är mycket månad kvar i slutet av lönen, så skulle det hjälpa att göra sig av med bilen; om man nu har den möjligheten.

Kanske får man den möjligheten med till exempel en ihopfällbar cykel, så att man kan kombinera resan med tåg eller buss.

Ett månadskort hos SL kostar idag 800:-/mån. Det blir 9600:- om året. Mycket pengar att spara där med om man kan och vill cykla istället, men jämfört med Volvons 47200:- så blir det ganska mycket över, också om man väljer kollektiva färdmedel framför bilen.

/DS

 

 

Om david

Kulturarbetare, smålänning, Stockholmsboende, pappa, cykelentusiast, hållbar livstilssökare, lådcykelåkande, bromptoncyklande, "till-varje-pris-slippa-bil" - kille, stockholmsälskande, tåg+fällcykelluffare, "hållbart resande"-engagerad, "second-hand" - diggande, "nästan vegetarian" - människa, "ha-inte-mer-än-du-behöver" - filosoferande, skådespelande, sjungande, "försöker-få-ett-odlingsintresse" - kille, "portabla-prylar" - nörd och livsstilsbloggare. Ungefär så.
Det här inlägget postades i Annat. Bokmärk permalänken.