SL – minst lika cykelliberalt som Amsterdams kollektivtrafik

SL – minst lika cykelliberalt som Amsterdams kollektivtrafik

Åtminstone när det kommer till SLs pendeltåg är detta faktiskt helt sant. Låt oss ta en titt på vad det är som gäller.

Först ett Amsterdamskt pendeltåg:

Man får alltså inte ta med cykeln mellan 6:30-9:00 och 16:30-18:00 mån till fre. Man behöver även en speciell cykelbiljett och denna kostar 6€/dag.

Och så en skylt från ett Stockholmskt pendeltåg:

Man får ta med sin cykel förutom mellan 06:00-09:00 och 15:00-18:00. Helger ska va ok. Men aldrig från T-Centralen. Ingen extra avgift tillkommer.

Ett minus för SL att man inte får ta med den från centralstationen. Väldigt märkligt då det inte finns några trängselproblem utanför ramarna för rusningstider.

Men ändå, kombinationen cykel+pendeltåg till/från jobbet blir ändå helt orealistisk i Amsterdam då 60 spänn/dag blir orimliga utgifter i längden. Vad jag kunde förstå finns det inget slags tillägg på månadskortet som gör det hela mer ekonomiskt.

Om man har turen att jobba utanför ramarna för rusningstid i Stockholm, och om rådande arbetssituation är hjälpt av pendeltåg+cykel så kan man faktiskt få det hela att funka med SL med en “vanlig” cykel.

Hopfällbara åker med gratis och när som helst både i Sthlm och Amsterdam.

Med andra ord åker det här åbäket till vikcykel med helt gratis och alla tider i både Stockholm och Amsterdam.

Såhär tycker partierna om cykel i kollektivtrafik för övrigt:

Vi kan se att (S) är det mest cykelfientliga partiet när det kommer till medhavd cykel i kollektivtrafiken. “Vi tror inte på idén…”

Däremot så vill man gärna satsa på ett samhälle med dyra förbifarter och säkert gärna ännu fler gallerior med tusentals parkeringsplatser, dit man bara kan ta sig med bil.

En studieresa till något av alla de länder inom EU där medhavd cykel på till exempel tunnelbana inte är något problem, kanske vore att rekommendera för Löfven och gänget.

livutanbil.se kan sponsra någon noga utvald Sosse med en tågbiljett om det nu inte skulle finnas några pengar avsatta för studieresor till länder för att “lära-av-andra-med-större-erfarenhet”.

/DS

 

Detta inlägg är publicerat under Annat och märkt , , , av david. Bokmärk permalänken.

Om david

Kulturarbetare, smålänning, Stockholmsboende, pappa, cykelentusiast, hållbar livstilssökare, lådcykelåkande, bromptoncyklande, "till-varje-pris-slippa-bil" - kille, stockholmsälskande, tåg+fällcykelluffare, "hållbart resande"-engagerad, "second-hand" - diggande, "nästan vegetarian" - människa, "ha-inte-mer-än-du-behöver" - filosoferande, skådespelande, sjungande, "försöker-få-ett-odlingsintresse" - kille, "portabla-prylar" - nörd och livsstilsbloggare. Ungefär så.