På cykel i Berlin

Dag 1

Sitter just nu på ett café i närheten av Alexanderplatz i Berlin. Vrider jag huvudet snett uppåt ser jag det 365 meter höga Fernsehturm (tv-tornet).

Tog mig hit med Veolias nattåg från Malmö. Det är mitt första besök i den tyska huvudstaden.

Innan jag lämnade Malmö passade jag på att plocka några turf-zoner och äta en riktigt taskig Polik Panir på en indier nära Möllevångstorget. Sen hann jag även med att en än gång förundras över hur långt Malmö ligger före huvudstaden i cykeltänk. Blir avis.

21:15 avgick tåget mot Berlin via Trelleborg – Sassnitz.

500:- enkel resa i trång hytt med hårda madrasser men med trevligt resesällskap. En dansk, tre svenskar och två kineser. Inte en enda snarkade, men trots det knappt ingen sömn alls.

Kom hit vid sextiden i morse och har på ett par timmar, med min medhavda vikcykel, i en nästan trafikfri och folktom stad, cyklat runt och sett alla de där platserna man känner igen till namnet: Brandenburger tor, Potsdamer platz, Unter den linden, Alexander platz, Berliner dom och Tiergarten.

Sevärdheterna ligger väldigt långt ifrån varandra och stan känns “gles”. Å andra sidan är skyltning och cykelvägar långt över förväntan. Inte breda men sammanhängande. Man känner att man är en del av trafiksystemet till skillnad från andra städer (nämner inga namn) där man lätt känner sig utanför, oönskad och mobbad.

Brandenburger tor

Jag gillar redan Berlin. Visserligen har jag en tendens att lätt falla pladask för cykelvänliga städer – men det är inte bara det.

Jag har hittills skådat en salig blandning av häppnadsväckande arkitektur med de mest smaklösa pensionärsboendeliknande åttiotalskomplex man kan föreställa sig.

Det skapar nån slags oförutsägbar dynamik som känns – befriande.

Planen för dagen är ett besök på Deutsches historisches museum. Tror det kan vara en bra start.

Sen checka in på mitt hostel, ta igen lite sömn, senare sammanstråla med några vänner från Stockholm som också råkar vara här.

Ser också fram emot att besöka några av Berlins flådiga cykelbutiker.

Tips någon?

Fortsättning följer…

/DS

 

Detta inlägg är publicerat under Dagbok från en hopfällbar cykel och märkt , , , , av david. Bokmärk permalänken.

Om david

Kulturarbetare, smålänning, Stockholmsboende, pappa, cykelentusiast, hållbar livstilssökare, lådcykelåkande, bromptoncyklande, "till-varje-pris-slippa-bil" - kille, stockholmsälskande, tåg+fällcykelluffare, "hållbart resande"-engagerad, "second-hand" - diggande, "nästan vegetarian" - människa, "ha-inte-mer-än-du-behöver" - filosoferande, skådespelande, sjungande, "försöker-få-ett-odlingsintresse" - kille, "portabla-prylar" - nörd och livsstilsbloggare. Ungefär så.