Stand up-föreläsning OM KONSTEN ATT LEVA UTAN BIL

Min underhållande stand up-föreläsning om Konsten att leva utan bil har jag bland annat uppträtt med på Kretsloppsveckan i Borås, Cykelfrämjandets årskongress och på Europeiska trafikantveckan i Kungsör. 

Som många andra storstadsbor klarade jag mig utmärkt utan bil med den i Stockholm väl utbyggda kollektivtrafiken. Men sen, efter examen 2009, fick jag två nya jobb – ett strax norr om Uppsala och det andra i Vadstena. Arbetsplatserna där jag skulle jobba låg båda en bra bit från järnvägsstationerna, trots det bestämde jag mig för att inte skaffa bil och istället försöka jobbpendla med kollektiva färdmedel.

Att enbart använda sig av kollektivtrafik t/r från Svedmyra där jag bodde (strax söder om Sthlm) till Ekeby (4 km norr om Upps.) där jag hade mitt ena jobb, kunde ta upp till 4 tim och 50 min. Illa tajmade anslutande tåg och långa väntetider bidrog till de nästan overkligt tidsprövande resorna. En åtta mil kort sträcka som man med bil klarar av på ungefär 2 tim och 10 min.

För att få logistiken att fungera verkade det enda vettiga alternativet vara att skaffa bil – eller säga upp mig. Men så tändes ett ljus i mörkret i form av en hopfällbar ultraportabel cykel som jag av en tillfällighet fick syn på i ett skyltfönster. Det blev ett omedelbart köp.

Genom att cykla vissa delsträckor med den (som alltid är tillåten att ta med på kollektiva trafikslag) kunde jag ta mig till jobbet i Ekeby, fram och tillbaka, på 2 tim och 20 min; näst intill biltider.

Och genom att cykla de sista två milen från Mjölby till Vadstena, istället för att vänta på en lokalbuss med väldigt få avgångar, hade jag också stor nytta av att ta med mig min behändiga cykel till min arbetsplats i Östergötland.

Jag kände att min historia var värd att berättas, och bestämde mig för att starta bloggen livutanbil.se, för att inspirera andra till ett bilfritt leverne.

När jag nåt år senare blev pappa passade även en lådcykel väl in i tillvaron och visade sig vara en tillgång till både barn- och diverse möbeltransporter.

Med min smidiga vikcykel och den nyinförskaffade lastcykeln fanns potential att lösa fler situaitioner, där bilen tidigare varit nödvändig, än jag kunnat föreställa mig.

”Om konsten att leva utan bil” är namnet på en underhållande stand-up-föreläsning där jag berättar min egen historia, som börjar med en stor fascination för det mesta som brummar och går på bensin och slutar i totalpassion för cykeln, och i ett ohejdbart begär att lösa de flesta, mer eller mindre, kniviga transportsituationer utan någon bil inblandad.

Min erfarenhet som yrkesverksam skådespelare färgar framförandet starkt och det är därför jag väljer att kalla det en stand-up föreläsning, vilket jag tycker är en träffande beskrivning. Den skiljer sig ganska markant från en traditionell power point-föreläsning och av erfarenhet vet jag att den funkar även på en yngre publik.

Presentation Kretsloppsveckan i Borås (sep 2014)

Att cykla är att färdas med måttlig fart

Att cykla är att tända ett ljus i skymningen

Att cykla är hälsosamt det ökar syresättningen

av hjärnans blodkärl och skärper sinnena

Att cykla är att tänka

Att cykla är att vägra

Lämna sitt bidrag till luftförskämningen

Att cykla är att avstå från kravet på nya dyrbara trafikleder och parkeringshus

Att cykla är att inte i onödan tära

På jordens knappa tillgångar

Att cykla är att lätta på vår skuldbörda

Att cykla är därför nödvändigt

av M.A Numminen insp. av Eric Sandströms förträffliga och fortfarande högaktuella bok ”Att cykla är nödvändigt”

För mer info och bokningsförfrågan: d.sennerstrand@nullgmail.com +46702467311