Vetlanda – Köpenhamn Dag 4

När jag vaknade på vandrarhemmet i Helsingborg idag kände jag mig ganska sliten. Min plan var att käka frukost och sen gå på stan en stund, innan jag skulle ta båten över till dansksidan. Vänstra knäet ömmade och ena hälsenan kändes lite koko av all cykling. Jag haltade lite i början men kom igång lite bättre eftet ett tag.

Helsingborg är en stad jag gillar. Lite “ruffig” men trivsam på nåt sätt. Jag bodde en bit utanför för tolv årsedan när jag gick på folkhögskola. Jag har nog inte varit i stan sen dess och jag kände knappt igen en enda gata.

När jag senare skulle ta cyklen mot båten så började den ömma hälsenan att strejka igen. Jag bestämde mig för att ta en välförtjänt thaimassage i hela 75 min. Bara 350:-och det gjorde jätteont. Jag berättade om mina knä och vadproblem och sen ställde hon sig på olika senor och tryckte skithårt på ömma punkter. När jag skrek småskrattade hon bara som att, “det här är bra för dig”.
Och det var det tydligen. Massagen hjälpte. Jag kunde cykla igen och åkte med lätta tramp bort mot knutpunkten där båten till Helsingör skulle avgå.

20110711-113132.jpg

Efter ett kort besök till Hamletslottet Kronborg som även ett av Unescos världsarv så tog jag en tur i stan. Det var svårt att hitta några fula byggnader där men jag hittade en.

20110711-113704.jpg

Sen åkte jag mot Strandvejen och Köpenhamn. 4,5 mil. Cykelväg hela vägen. Inget märkvärdigt men den fanns alltid där, väl avskilld från gångare och billister.

20110711-114020.jpg

Och vad fint det var. Inte naturfint som i småland utan socitetsfint. Vilka villor!

I rondellerna har man också tänkt på cyklister. Fantastiskt.

20110711-114602.jpg

Här tar man cyklisten på allvar, som en del i trafiken, på ett helt annat sätt än i Sverige. Cykellederna har till och med vägnummer.

20110711-114823.jpg

Cykelväg 9 går mot Köpenhamn. Så enkelt var det.

Knäet och ledbandet värkte rejält när jag nådde mitt mål. Men jag var mest upptagen med att beundra denna stads cykelinfrastruktur. Breda cyklevägar som är avskilda från övrig trafik och framför allt, som inte helt plötsligt tar slut. Man känner sig trygg och slipper att bråka med annan trafik. Folk kan cykla i vilket tempo dom vill, det finns plats och den tas för givet. Klart att cyklister måste tas på allvar, dom är ju hur många som helst. I alla korsningar är det feta och breda cykelfält tydligt markerade.

20110712-120756.jpg

Promenerande respekterar cyklister och går ogärna i vägen för dom. Den irritation som finns mellan cyklister och billister i Stockholm är bortbyggd här. Man slipper att fightas om gatan. Den finns till för båda och det är självklart här nere. En trottoarkant skiljer gång från cykelbana. Inte bara en vitmålad linje som i Stockholm. Nog om det nu.

När jag kommit fram till centrum vid sextiden promenade jag runt lite på ströget innan jag böjade googla efter nåt trevligt ställe att bo på. Jag var trött och sliten och tog första bästa som hade fått någorlunda bra recensioner. Efter att ha klickat på vägbeskrivning lokaliserade jag mig fram via gps tills jag hittade ett modernt och stort hostel. Receptionisten sa att det bara fanns plats i rum för sex personer. Alltså inget eget. Även om jag kände att åldern för YMCA – liknande ställen passerats tackade jag ja till min erbjudna liggplats. Man träffar ju ändå folk och när man reser själv kan det va trevligt med lite sällskap.

Jag packade upp i ett väldigt rent och modernt rum med kaklad toa, dusch och allting. Ingen annan var där. Min Brompton och packning fick precis plats i en låda under sängen.

20110712-122945.jpg

Sen kom Panos. En trevlig kille från Grekland i ungefär samma ålder som jag. Vi bestämde oss för att gå ut och äta nåt och det visade sig att han var riktigt påläst om politik och religion vilket diskuterades flitigt under resten av kvällen. Han trodde knappt på, att jag cyklat ca 35 mil, på den hopfällbara cykeln, som han senare fick se.
“you took it with train or flight”
envisades han med att säga.

Dagen är slut. I morgon ska jag utforska stan.

/ DS

Om david

Kulturarbetare, smålänning, Stockholmsboende, pappa, cykelentusiast, hållbar livstilssökare, lådcykelåkande, bromptoncyklande, "till-varje-pris-slippa-bil" - kille, stockholmsälskande, tåg+fällcykelluffare, "hållbart resande"-engagerad, "second-hand" - diggande, "nästan vegetarian" - människa, "ha-inte-mer-än-du-behöver" - filosoferande, skådespelande, sjungande, "försöker-få-ett-odlingsintresse" - kille, "portabla-prylar" - nörd och livsstilsbloggare. Ungefär så.
Det här inlägget postades i Dagbok från en hopfällbar cykel. Bokmärk permalänken.