Vad kostar det att ha bil?

Vad kostar det att ha bil?

Det är svårt att ge ett bra svar på den frågan. Det gör den inte mindre intressant. Tvärtom.

Kostnaden varierar rejält beroende på: var du bor, vilken modell du kör, vilket försäkringsbolag du valt, hur du kör, hur mycket du kör, hur ofta du felparkerar o.s.v.

Swedbank har publicerat en intressant undersökning för kostnader av både nya och begagnade bilar. Exemplen är baserade på Motormännens Riksförbunds bilkostnadskalkyl för 2012.

För att köra en mil med en bil som har ett nypris på
230 000:-, får man alltså punga ut med 50 spänn och sjuttio öre. Men då kan man trösta sig med att allt är inräknat, både inköp, värdeminskning och soppa. Tyvärr inte oförutsedda utgifter som till exempel parkeringsböter. Om du kör 1500 mil per år – vilket undersökningen baseras på – så blir årsavgiften 76080:-
Det är många cyklar det!
Du tänker: ”Jag vill ha en bra begagnad bil så jag väljer att betala 77 300:- för en Volvo 940 2002 års modell.”
Du behåller – i detta exempel – bilen i tre år och kör 1500 mil per år. Då blir årsnotan 53 080:-
Men tyvärr, då måste du lägga upp de 77300:- som bilen kostar kontant, några ytterligare bankavgifter på lån är inte inräknade om du nu skulle sakna besparingar för köpet.
Konsumentverket har också kalkylerat om kostnader för fyra olika bilmodeller.

En Volvo V70 från 2009, alltså ny när kalkylen var färsk, har en årsavgift på 65 100:-, värdeminskning inräknad. Bensinpriset har höjts sen dess så man får nog räkna med ett par tusen till.

Vår lägenhet kostar strax över 70 000:- om året. I vårt fall hade det med andra ord varit snudd på dubbla boendekostnaden att äga denna Volvo.

Med tanke på att vi skulle få punga ut med ganska mycket extra för boendeparkering i Stockholm – jämfört med övriga landet – skulle det nog dra jämnt med kostnaden för boendet.

Om vi jämför Swedbanks uträkning för en begagnad Volvo 940 för 77 300:- (årskostnad 53 080:-) med Konsumentverkets exempel på en Volvo V70 2,4 för 80 000:- (årskostnad 46 100:-) ser vi att utgifterna stämmer överens ganska hyggligt.

Det som gör Swedbanks undersökning mer intressant, och även mer trovärdig, är att de väljer att göra en tydlig avgränsning:undersökningen grundar sig på 1500 mil/år, bilen ägs i tre år, köps kontant och är halvförsäkrad.

Levande exempel

Min brors familj har ägt en Volkswagen Touran (2004) sedan 2009. En helt oförutsedd kollaps av växellådan har, i skrivande stund, fått trebarnsfamiljen att fundera över om det – för dem – är möjligt att klara sig utan bil. En ny växellåda kostar nästan 40 000:-, med montering. Mer om den historian kan du läsa här. Brorsan räknade ut vad bilen kostat dem det senaste året och siffran han kom fram till blev till en ”ganska så jobbig” insikt. Med bensin, service, reparationer och avbetalning blev summan: 66 800:-, värdeminskning ej inräknad. Vilken, hårt arbetande småbarnsfamilj som helst, skulle kunna gå i konkurs av en sådan stor, ofta omedveten, utgift. Om nu familjer kan gå i konkurs.

En läsare, Julia, berättade via en kommentar till ett inlägg om saken:

”Jag hade en Saab 9-3 (2001) 2006-2010. Den kostade i snitt 19 kr/mil exklusive bränsle men inklusive allt annat, t ex reparationer, försäkringar, inköp och värdeminskning. Bensinen kostade i snitt 8,60 kr/mil, dvs total milkostnad 28 kr/mil. Vi körde mestadels långt i taget, annars hade nog bensinen varit dyrare. Total kostnad i snitt per år blev ca 41 000 kr. Summan jag fick för bilen när jag sålde den, är inräknad i årskostnaden för bilen.”

18 svar på ”Vad kostar det att ha bil?

  1. Pingback: Körkortet, ett verktyg för klassresa? | Velonavia – Cykelkultur

  2. Pingback: Är körkort en klassfråga Åsa Lindeborg? | livutanbil.se

  3. Pingback: Test: Kayoba cykel- och shoppingkärra | Velonavia – Cykelkultur

  4. Pingback: Varför låscykel? | dalapedal

  5. Pingback: Läs och spara miljoner! | Hållplats Hådén

  6. Pingback: Test: Kayoba cykel- och shoppingkärra – Velonavia

  7. Pingback: månadskostnad bil | dinafinanser.com

  8. Pingback: bil månadskostnad | dinafinanser.com

  9. Hej Anders,
    Det skulle vara intressant att höra din åsikt om att äga en bil men hyra ut den när den inte används. Tex genom ridebite. Känns som att det kan ändra förändra den ekonomiska kalkylen en hel del om det funkar problemfritt och man är duktig på att hyra ut bilen ofta.

    Mvh,
    Anders Fransson

  10. Hej, funderar nu på om vi ska klara oss utan bil och hittade din blogg.
    Bra genomgång! Man skulle dessutom kunna räkna med alternativkostnaden. Alltså skillnaden mellan att lägga pengarna på en bil jämfört med att spara dem i någon form och få avkastning. Man kan räkna alternativkostnaden med att ha pengarna i en aktiefond. Antag 8 procent per år. Det är en vanlig uppskattning. för att köpa volvon för 77.300kr blir det då ca 20.000kr på tre år (8 % per år i en ISK) eller nästan 7.000 per år.
    För den som köper ny bil för 295.000kr blir det ca 75.000kr eller 25.000kr per år.
    Aktiemarknaden går ju upp och ner kan man invända. Men å andra sidan kan man säga att den här alternativkostnden är oundviklig, den är något som alla har som köper bil. Någon mekar själv o har då minimal underhållskostnad, någon kan dra av soppan på sin firma och får då lite mindre kostnad där, någon har gratis parkering, någon cyklar mest och slitr minimalt på bilen… Min alternativkostnad som bilägare i 20 år är enorm, även om vi kört med billga bilar.

    • Tack för ditt inlägg Torkel. Intressant med avkastning på de sparade pengarna. Blir lite inspirerad att göra en ny uträkning och bland annat inkludera en sådan faktor du nämner. Det var ju ett tag sedan jag räknade på detta och många verkar intresserade.

  11. En annan sak som inte är medräknad är alla överflödiga inköp man gör för att det är enkelt att handla med bil. Vi har så många handelsplatser som det är enkelt att köra bil till, där det reas ut allt möjligt från de olika butikskedjorna. Utan bil krävs det mer planering, och det går inte att bära med sig hur mycket som helst.
    Ytterligare en fördel utan bil är hälsan. Man får mer motion utan bil.
    En tredje fördel: Man upplever mer saker längs vägen. Jag och min dotter stannar till tex vid ett bibliotek eller ett musem, för att det är längs vår resväg. Det hade vi inte gjort om vi åkt bil från sträcka A till sträcka B.

    Jag ska nu sälja min bil jag köpte för två år sedan, och jag kommer få 33.000 kronor för den. Köpte den för 75.500 i mars 2016…. Snacka om förlust. Mycket billigare att hyra bil någon gång om man så behöver.

  12. Om man har bil, men inte kör så mycket med den utan är väldigt sparsam med sin bil så kan jag verkligen rekommendera en användarbaserad bilförsäkring som blir billigare om man inte kör så mycket (eller om man är bra på att köra). Vi tecknade Enerfy bilförsäkring och har sparat någon tusenlapp på det faktiskt. Det enda som krävs är att bilen måste ha ett OBD-uttag, men det har alla bilar från 2001. Samma uttag som bilvision använder när man besiktigar bilen. Hett tips om man vill spara pengar, men ändå ha bilen kvar: http://www.enerfy.se

  13. Pingback: Våra 5 bästa spartips – Det unika livet

  14. Bil kostar men är fortfarande överlägsen många andra transportmedel. Min stora Opel Zafira 2003 kostar 27 kr/mil under 5 års tid. Alla kostnader inräknade (även räknat på noll kronor i andrahandsvärde, dvs 100% värdeminskning). Gör oljebyte och filter själv. Här kommer poängen. Vi åker oftast 2 personer i den eller fler. Räknat på 2 personer blir milkostnaden 13,5 kr/mil. Då kan jag även transportera tunga saker och åka långt. Det är värt massor och ska jämföras med en cykel t.ex. Folk köper lätt en elcykel i tron om att det är billigt. Ta en vettig elcykel för 30.000 kr som du kör 5 år. Försäkring 700 kr/år. Slitagedelar 300 kr/år. Räkna på 2 mil per dag och 250 dagar per år och noll andrahandsvärde (vilket är troligt). På fem år är kostnaden per mil 14 kr. ((30000+((700+300)*5))/2500). Slutsatsen är att bilen är billigare per personmil att äga än elcykeln och användningsområdet långt mycket större. Att äga en gammal bil och serva den själv är det bästa. Sen kan man toppa det med att äga en begagnad cykel (inte elcykel) som man cyklar kortare sträckor med. Det är mest för pengarna.

  15. Pingback: Låna 10000 kr enkelt och snabbt med ett snabblån.

  16. Pingback: För mig skulle bilkostnad överstiga bokostnad – räkna ut vad du själv betalar eller skulle betala för bilinnehav | Om konsten att livsnjuta utan bil – sedan 2009

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.