Hjälm eller inte?

Jag hamnar ofta i diskussioner om att bära eller inte bära hjälm när man cyklar. Alla tycker att jag är lite smått galen när jag menar att det ofta är onödigt med hjälm och att det bör finnas ett fordon som du lätt och smidigt kan ge dig ut på, utan en massa jobbig säkerhetsutrustning att dra på dig. Nästan alla av mina vänner  tycker att man ska ha hjälm när man cyklar. Även om dom kanske inte alltid själva har det.

En hjälmlag vore en mardröm av den anledningen att färre skulle cykla. Då försvinner poängen med att skydda sig eftersom många får mindre kondition och dör i förtid av hjärt och kärlsjukdomar eller fetma för att dom inte ville förstöra frisyren med hjälm. Stora hälsovinster skulle således gå förlorade.

Däremot tycker jag att man bör få behålla friheten att själv avgöra när man tar på sig hjälm eller inte. Om man cyklar på bra och breda cykelvägar, avskilda från övrig trafik på en standardcykel med upprätt körställning i ca. 15 – 20 km i timmen så skit i hjälmen och känn vinden i håret istället. Om du cyklar sporthoj i 45 km/h, i Stockholms innerstad, kanske på sveavägen, så ta på dig hjälm. Don efter situation!

Andra argument som kan lyftas fram till hjälmens nackdel är att man inbillar sig att man kan ta större risker och köra lite fortare för att man tror att man är skyddad när man har den på. Jag har också hört att billister omedvetet kör närmre cyklister med hjälm.

Men jag har börjat tvivla en smula. Det visar sig att nästan alla som jag har den här diskussionen med och som argumenterar för hjälm råkar ha egna erfarenheter när den räddat liv. Häromdan i senaste hjälmdiskussionen: “Jag flög över styret, landade och slog i skallen. Hade jag inte haft hjälmen hade jag nog dött”. Jag har ofta tänkt att när man var liten ramlade man ju, flög över styret och det ena med det tredje, men dog gjorde man inte. Kanske är hjälmen  ett effektivare skydd än vad jag trott ändå. Det finns experter som hävdar det ena och experter som hävdar det andra. Det finns inget svårare att ta ställning till än när experter och undersökningar strider mot varandra.

Men nån hjälmlag. Nej, för bövelen!

/DS

Om david

Kulturarbetare, smålänning, Stockholmsboende, pappa, cykelentusiast, hållbar livstilssökare, lådcykelåkande, bromptoncyklande, "till-varje-pris-slippa-bil" - kille, stockholmsälskande, tåg+fällcykelluffare, "hållbart resande"-engagerad, "second-hand" - diggande, "nästan vegetarian" - människa, "ha-inte-mer-än-du-behöver" - filosoferande, skådespelande, sjungande, "försöker-få-ett-odlingsintresse" - kille, "portabla-prylar" - nörd och livsstilsbloggare. Ungefär så.
Det här inlägget postades i Annat. Bokmärk permalänken.