Liv utan bil

I en tid då hållbarhet och miljömedvetenhet spelar en allt större roll i våra liv, överväger allt fler människor alternativa sätt att leva och förflytta sig. Ett liv utan bil är inte bara ett steg mot att minska vår påverkan på miljön, det är också en livsstil som främjar hälsa, ekonomisk frihet och enkelhet.

Läs mer

Alternativ till att äga bil

Bilhyra

Bilhyra är en smidig och flexibel lösning som ger dig friheten att upptäcka nya platser, pendla till jobbet eller hantera transportbehovet under resan. Oavsett om du planerar en kort weekendresa, en längre semester eller behöver en tillfällig ersättning för din egen bil, så erbjuder biluthyrning en bekväm möjlighet att få tillgång till fordon när så behövs.

Hyra en buss

Att hyra en buss är ett smart och allsidigt val för transport i olika situationer. Oavsett om det handlar om företagsresor, skolutflykter, evenemangstransporter eller privatpersoner som vill ordna en smidig gruppresa, kan en bussuthyrning med chaufför erbjuda en trygg och bekväm transportlösning.

Använda cykel

Cykling är en av de mest miljövänliga transportmetoderna. Den släpper inte ut några växthusgaser, och du minskar din koldioxidavtryck betydligt genom att välja cykel istället för bil.

Dessutom är det betydligt billigare än att äga en bil. Du sparar på bränsle, parkeringsavgifter, försäkringar och underhållskostnader.

Är cykel ett fordon?

En cykel är ett tvåhjuligt fordon som drivs av människokraft genom pedalåkning. I många länder anses cyklar vara fordon enligt lagstiftningen och regleras därefter när det gäller trafikregler och föreskrifter. Det innebär att cyklister förväntas följa samma trafikregler som andra fordon, inklusive regler för hastighetsbegränsningar, väjningsplikt och skyltar. Så ja, en cykel är tekniskt sett ett fordon.

Cykel på bil – transportera säkert

Att transportera en cykel på en bil säkert är viktigt för både din egen säkerhet och för att skydda cykeln. Här är några steg för att göra det säkert:

Använd cykelställ

Se till att köpa ett cykelställ som du monterar på bilen. Det finns olika typer av cykelställ tillgängliga, inklusive takmonterade ställ, dragkroksmonterade ställ och bakmonterade ställ. Välj det som passar bäst för din bil och dina behov.

Säkra cykeln

Det är viktigt att dubbelkolla säkringen och se till att cykeln är stadigt fastsatt, vilket minimerar risken för skador och säkerställer en trygg transport. Använd remmar eller spännband för att hålla cykeln på plats.

Kontrollera regler

Se till att du följer de lokala trafikreglerna och lagarna när du transporterar cykeln. Det kan finnas specifika regler för hur cyklar ska transporteras på bilar i din region.

Kontrollera sikt

Innan du kör iväg, se till att cykeln inte blockerar din sikt när du kör. Du måste fortfarande ha full sikt genom speglar och fönster.

Lås cykeln

Om du lämnar bilen obevakad med cykeln på taket eller bakre stället, se till att cykeln är ordentligt låst för att förhindra stöld. Dessutom kan du överväga att investera i en cykel-GPS för ökad säkerhet. Enheten hjälpa dig att spåra din cykel om den skulle bli stulen, vilket ger extra trygghet när du är på väg med din cykel.

Var uppmärksam

Var försiktig när du parkerar bilen eller kör genom låga utrymmen, som garageinfarter eller parkeringsgarage, när du har cykeln monterad på taket.

Underhåll

Kontrollera cykelstället regelbundet för att säkerställa att det är säkert och i gott skick. Slitage kan påverka dess prestanda.

Läs mer

Beräkna bilkostnad per mil

Att räkna ut kostnaden per körda mil är betydelsefullt, speciellt om du använder bilen för arbete. I denna artikel kommer vi att titta på hur du enkelt kan beräkna bilkostnad per mil och varför detta är av betydelse för dig som använder din bil i arbetsrelaterade sammanhang.

Skaffa motorcykel

Att skaffa motorcykel är för många en dröm, men det kan vara svårt att veta var du ska börja. Hur tar man MC-kort och vilken typ av motorcykel ska du välja? Vi guidar dig igenom allt du behöver veta om motorcyklar, oavsett om du vill använda den som transportmedel eller fritidsintresse.

Hyra motorcykel

Har du MC-kort men inte tid eller resurser att skaffa motorcykel? Då kan hyra motorcykel vara en bra lösning för dig. Njut av sköna åkturer, upptäck nya platser och skapa härliga minnen – och slipp underhåll, reparationskostnader och vinterförvaring. Läs mer om uthyrning av mc.

Begagnade motorcyklar

Att investera i en begagnad motorcykel är en spännande upplevelse som ger dig chansen att äga din drömbike utan att behöva tömma sparkontot. Det stora utbudet av begagnade motorcyklar innefattar en bred variation av modeller och märken, vilket ger dig möjlighet att hitta en motorcykel som passar både din personliga stil och din budget.

Motorcyklar från BMW

Grotta ner dig i banbrytande innovation från en av motorcykelbranschens ledande aktörer, BMW. Deras rika historia innefattar en mängd ikoniska modeller, där vi har valt ut 10 BMW-motorcyklar för inspiration. Vi listar även BMW-återförsäljare för dig som är riktigt sugen på en ny hoj.

Motorcyklar från KTM

KTM är branschledande inom endurosegmentet och har en lång historia av att tillverka robusta motorcyklar. Läs mer om företagets historia, vilka återförsäljare som finns i Sverige och om 10 KTM-motorcyklar som passar dig oavsett om du är erfaren eller nybörjare inom enduro.

Motorcyklar från Triumph

Den ikoniska brittiska tillverkaren Triumph är känd för sin långa historia av hantverk och innovation. Triumph-motorcyklar passar både nybörjare och erfarna förare, och de har modeller för alla behov och stilar. Här har vi samlat återförsäljare i Sverige och listar 10 heta hojar som med sin moderna teknik och tidlösa design fortsätter locka entusiaster.