Modern minimalism

Modern minimalism

Det är onsdag eftermiddag och jag sitter som vanligt, vid denna tidpunkt, på tåget mot Uppsala. Det är än en gång tid att göra min “tåg komibinerat med fällcykel” – resa.

På tåget får jag tid till att blogga och läsa. Jag läser “The happy minimalist” av Peter Lawrence på min ipad.

Intressant läsning men så här långt ganska mycket “tillbaka till naturen” – budskap. Det måste finnas ett begrepp för en sorts minimalism där man tar hjälp av modern teknik för att göra sig av med grejor man inte behöver.

Varför inte kalla det: “Modern minimalism”.

Kanske hittar jag på detta begrepp för att jag jag känner mig lite provocerad och hotad av “tillbaka-till-grottan” – predikningar.

“Minimalism. Javisst. Bara ingen försöker inkräkta på mitt ilife”. Liksom.

Men faktum är att ett väldigt begränsat antal människor vill bo i grotta idag.

Däremot så kan många, även småbarnsfamiljer, tänka sig att bo på liten yta i storstan. Där spelar den, om man ska använda mitt nypåfunna namn, moderna minimalismen en roll.

“Bort med allt som inte är nödvändigt. Yta är skitdyrt.”

Det är ju faktiskt genom modern teknik som jag kan ha alla papper/noter i plattan och bara en endaste liten superminipryl för spel, TV, musik, kamera, filmkamera, kalender, kollegieblock, musikstudio, filmredigering, sällskapsspel, böcker, tidningar…

Det är klart att man skulle kunna göra sig av med en massa behov också och på så sätt komma närmre en mer traditionell syn på minimalism. Men det vore lite – tråkigt.

Och säga vad man vill men tekniken hjälper en att rensa upp och göra sig av med mycket prylar man inte behöver och åtminstone ta steget mot någon slags “light” minimalism.

Jag ser på min matlåda och inser att jag på allvar börjat tänka minimalistiskt. Omedvetet har jag valt den minsta för att den ska få rum i min lilla väska.

Det blir till att komplettera med cashewnötter om jag ska fixa denna långa arbetsdag.

Vill man förresten läsa mer om att göra avkall på det materiella, kolla in bloggen frivillig enkelhet.

/DS

 

 

Detta inlägg är publicerat under Annat och märkt , , , , , av david. Bokmärk permalänken.

Om david

Kulturarbetare, smålänning, Stockholmsboende, pappa, cykelentusiast, hållbar livstilssökare, lådcykelåkande, bromptoncyklande, "till-varje-pris-slippa-bil" - kille, stockholmsälskande, tåg+fällcykelluffare, "hållbart resande"-engagerad, "second-hand" - diggande, "nästan vegetarian" - människa, "ha-inte-mer-än-du-behöver" - filosoferande, skådespelande, sjungande, "försöker-få-ett-odlingsintresse" - kille, "portabla-prylar" - nörd och livsstilsbloggare. Ungefär så.