Svårt att leva utan bil utanför stan

Svårt att leva utan bil utanför stan

Min bror lät ganska förtvivlad igår, när han berättade att växellådan, på bilen, pajat och att det kostar över femtontusen att fixa.

Trots att bilen inte är särkilt gammal har de haft stora utgifter och många problem under de tre åren familjen ägt den.

Förutom växellådan, är det lite annat som behöver fixas samt införskaffande av nya sommardäck. Allt som allt kostar hela kalaset en bit över tjugotusen.

Detta har fått bägaren att rinna över. Han och hans familj går i tankar om att kanske rent av inte äga nån bil i fortsättningen.

Men det blir inte lätt. Brorsan och hans fru har tre barn tillsammans mellan 4 och 10 år. De bor i en villa i Gråbo, ca tre mil utanför Göteborg. Barnen har olika aktiviteter på kvällarna som de behöver skjuts till och föräldrarna arbetspendlar. Dessutom bor svärföräldrarna, som de relativt ofta besöker, tjugofem mil därifrån – i Småland.

Arbetspendlingen skulle gå att fixa utan bil. Men långturerna och skjuts till barnens aktiviteter är en svårare nöt …Föräldrar turas om att skjutsa varandras barn men har man ingen bil kan man liksom aldrig – ställa upp själv. Hur gör man?

Det finns en bilpool en mil från där de bor. Man kan åka buss dit eller faktiskt cykla – definitivt elcykla. En hopfällbar skulle ju vara ett plus. Kanske en hopfällbar med elhjälp. Man skulle kunna slänga in den i bagagen för att slippa lämna den vid utlämningsstället när man hämtar bilen.

En lådcykel är begränsad i hur långt man faktiskt fixar att cykla med den. Speciellt med flera barn i lådan. Men inte en el-lådcykel. Ett batteri räcker i sex, sju mil och man skulle bli hyfsat populär, bland knoddarna, att lifta med.

Ett kapell, bra regnkläder till chauffören och lite extra viljestyrka under vissa väderleksförhållanden är några nödvändiga ingredienser. Det kan också bli nödvändigt att begränsa barnens aktivitetsplatser till max en mil från hemmet.

Planering skulle vara viktigt att ligga steget före och kolla av så att det finns lediga bilar till helger och vid behov.

Hur som helst skulle det finnas extremt mycket pengar att spara och ångest att undkomma. Att inte heller äga en bil är en välsignelse. Slippa alla oväntade extrautgifter.

Har man lite tuffare omständigheter för ett bilfritt liv, än vi själva, heter ofta lösningen elcykel.

Brorsan ska nu räkna på hur mycket de faktiskt betalat för fordonet sen de köpte den och sen jämföra kostnaderna med en uppskattad användning av en bilpoolsbil under ett år.

Återkommer om detta…

/DS

 

Detta inlägg är publicerat under Annat och märkt , , , , av david. Bokmärk permalänken.

Om david

Kulturarbetare, smålänning, Stockholmsboende, pappa, cykelentusiast, hållbar livstilssökare, lådcykelåkande, bromptoncyklande, "till-varje-pris-slippa-bil" - kille, stockholmsälskande, tåg+fällcykelluffare, "hållbart resande"-engagerad, "second-hand" - diggande, "nästan vegetarian" - människa, "ha-inte-mer-än-du-behöver" - filosoferande, skådespelande, sjungande, "försöker-få-ett-odlingsintresse" - kille, "portabla-prylar" - nörd och livsstilsbloggare. Ungefär så.