Märklig rubrik i DN om hopfällbara cyklar

Märklig rubrik i DN om hopfällbara cyklar

I Stockholms läns landstings budget, kunde man i våras läsa att nu skulle det bli tillåtet att ta med sin hopfällbara cykel på tunnelbanan.

Eftersom jag haft med min vikcykel på tunnelbanan i tre år utan problem och hela tiden vetat att det varit tillåtet blev jag förvånad över formuleringen.

Enligt SL är det tillåtet att ta med en hopfällbar cykel om man har den i en väska. Ordvalet väska är både konstigt och inaktuellt då nästan alla, som har en vikcykel, äger ett tillhörande överdrag. Mitt eget väger drygt 200g och är lätt att ta med, sätta på och ta av.

Om en SL-tjänsteman skulle komma och bråka med en och säga: Det där är ju ingen väska som det står i reglementet, utan ett överdrag. Gå av tåget genast!

Då är denna både ond, hjärtlös, dum, fånig och en ytterst omdömeslös person.

1 januari 2013 kan man lämna överdraget hemma. Då får man ta med sin vikcykel på tuben utan nåt överdrag. Det är det Stella Fare fått igenom. Visst är det bra men det handlar fortfarande om en liten nyans.

Jag ska även tillkännage att jag, i tunnelbanan, aldrig använt mitt överdrag och ingen har bråkat med mig för det. Däremot min tjej.

Om man bara läser rubriken i DN:s artikel om detta, får man intrycket av att hopfällbara cyklar hittills varit förbjudna och att Stella Fare nu ändrat på detta.

Konstigt DN?

Folkpartisten Stella Fare jobbar för att alla cyklar ska få åka kollektivt. Den kampen ska givetvis uppmuntras men i detta fall får hon och FP, av DN, partipolitiska poäng nästan helt gratis.

De flesta partier är mer eller mindre positiva till att få ta med cykeln på tunnelbanan utom S som inte alls tror på idén.

/DS

 

Detta inlägg är publicerat under Annat och märkt , , av david. Bokmärk permalänken.

Om david

Kulturarbetare, smålänning, Stockholmsboende, pappa, cykelentusiast, hållbar livstilssökare, lådcykelåkande, bromptoncyklande, "till-varje-pris-slippa-bil" - kille, stockholmsälskande, tåg+fällcykelluffare, "hållbart resande"-engagerad, "second-hand" - diggande, "nästan vegetarian" - människa, "ha-inte-mer-än-du-behöver" - filosoferande, skådespelande, sjungande, "försöker-få-ett-odlingsintresse" - kille, "portabla-prylar" - nörd och livsstilsbloggare. Ungefär så.