Cykel på tunnelbanan

Cykel på tunnelbanan

I fredags hade vi vänner på besök till ganska sent in på kvällstimmarna. I lördags tog vi en cykeltur längs Brunnsviken och på eftermiddan hade jag en provfilmning ute i Bagarmossen.

Från Brunnsviken till Bagis är det ca 14-15 km. Vilken dag som helst, utom denna, hade jag med förtjusning cyklat t/r utan en antydan till tveksamhet.

Idag var det annorlunda och jag kände att jag hade en av sträckorna i kroppen – men inte båda.

Det fick bli medhavd cykel på tunnelbanan dit och sen en cykeltur hem i det vackra höstvädret.

Till årsskiftet har Stella Fare (FP) sett till så att man inte längre behöver ha fodral/väska med sig till sin vikcykel på tunnelbanan.

Hon är själv Bromptonit och även när bäckarna är små, så är den minsta lilla förbättring för hårt prövade cyklister – välkommen.

Själv har jag alltid tyckt det varit både onödigt och omotiverat att behöva ta med sig överdragskyddet bara för man ska ta med cykeln på tunnelbanan och därmed alltid lämnat det hemma.

Det ska tilläggas att jag aldrig fått ett ont ord om min nakna vikcykel, av någon SL-tjänsteman och det fick jag inte den här gången heller.

Brompton på tunnelbanan
Min tjej Hanna har dock en gång fått kliva av tunnelbanan med sin Brompton efter att någon puckad ovetande förare ropat ut: “Vi åker inte förrän hon med cykeln har gått av.”
När Hanna skulle gå fram och prata med honom klev han kvickt in i sin förarhytt, lämnade en förvånad Hanna på plattformen och drog därifrån, den fegisen.
Jag var den förste att ringa upp SLs kundtjänst och klaga. Kvinnan jag pratade med lovade att hon genast skulle gå vidare med saken. Det var uppenbart att föraren felaktigt fått för sig att ALLA cyklar är förbjudna på tunnelbanan.

Det fina med att reglerna lättas upp för hopfällbara cyklar på tuben, nästa år, och att folk inte längre tvingas gömma undan dem, är att fler kommer att se att man faktiskt kan kombinera cykel och tunnelbana i Stockholm.

Detta kommer att sprida sig till de som har behovet av att resa på detta sätt.

I bästa fall kommer även den arga bilföraren som morgon efter morgon kastar ur sig vulgäriteter när han förbannar den dagligen återkommande rusningskön, nås av budskapet:

Det finns ett sätt, även för dig, att bli räddad och att i rusningens tider byta ut den aggression som bultar i kroppen mot fågelkvitter, frisk luft och lite rörelse. Även du kan bli räddad ty de sista skola bli de första; så lyder glädjebudet.

/DS

 

Om david

Kulturarbetare, smålänning, Stockholmsboende, pappa, cykelentusiast, hållbar livstilssökare, lådcykelåkande, bromptoncyklande, "till-varje-pris-slippa-bil" - kille, stockholmsälskande, tåg+fällcykelluffare, "hållbart resande"-engagerad, "second-hand" - diggande, "nästan vegetarian" - människa, "ha-inte-mer-än-du-behöver" - filosoferande, skådespelande, sjungande, "försöker-få-ett-odlingsintresse" - kille, "portabla-prylar" - nörd och livsstilsbloggare. Ungefär så.
Det här inlägget postades i Annat och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.