Svårt att övertyga sina vänner om tågalternativ till Berlin

Vi är några som pratar om att göra en berlinresa senare i vår.

Jag vill åka tåg.

Först till Malmö och sen vidare mot Berlin med veolias nattåg via Trelleborg-Sassnitz.

Precis som i somras.

399:- (fr Malmö).

Det är ett tågpris som för en gångs skull kan konkurrera med flygets.

Ändå är det inte lätt att övertyga sina vänner om att först tillbringa fem timmar på tåg (Sthlm-Malmö), och sen ytterligare nio i en av sex klaustrofobiska bäddar i en fyrakvadratskupe, överhuvudtaget ens är värt att överväga.

Och jag är inte sämre än att jag kan erkänna att jag inte sov ett skit sist, varken dit eller hem, och att mina kupékamrater liksom jag valde att knalla upp och sätta sig på däck under den fyra timmar långa färjeturen mellan Trelleborg och Sassnitz, bara för att kunna andas ett tag.

Det finns varken restaurangvagn eller vanliga, och i jämförelse med sin slaf mycket bekvämare, stolar att spendera tiden i.

Resonerar man vidare, i hopp om att ändå lyckas övertyga nån att följa med på denna obehagliga helvetesresa, där enda alternativet till tidsfördriv erbjuds i de trånga korridorerna eller på nån av de illaluktande och nerklottrade toaletterna, riskerar man själv att tappa tron och kapitulera för det billiga, bekväma och men ack så miljövidriga flyget.

Jag hoppas jag ännu inte trillat av pinnen den dag då man kan ta sig ut i Europa med ett bekvämare och snabbare tågalternativ, till en konkurrensmässig prisnivå, så att man i framtiden kan vässa sina i nuläget aningens tafatta argument mot sina flygälskande vänner.

Ett ljus i mörkret: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/trafikverket-ny-stambana-behovs_3322690.svd

/DS