Några med cyklar i sopsäckar fick inte kliva på

19:50 från Mobilen. Måste liveblogga lite. Sitter på ett snabbtåg på väg till Sthlm. Såg just att i Norrköping stod några på perrongen med halvt nermonterade cyklar i ikeakassar och sopsäckar. Ärligt talat såg det “sådär” ut. Såg inte hur det gick, om de kom ombord eller inte, så jag gick runt och letade – men inte ett spår. Frågade en konduktör om hon visste nåt och det var som jag trodde. Hon sa att de såklart inte blev påsläppta med de farliga cyklarna med styren och pedaler spretande åt alla håll och kanter från plastpåsarna som skulle kunna skada inte bara andras utan även mitt eget barn och tittade på Bella som stod bredvid mig. Och man kan inte förneka att transportera cyklar på tåg i plastpåsar förmodligen är det olämpligaste alternativet. Men det är klart folk tar till desperata metoder med SJs stränga cykelförbud och för saken oanpassade tåg.
För att få transportera cykel på tåg måste de vara hopfällbara och förvaras i väska, pga säkerhets och utrymmesskäl, sa konduktören.
Att förvara en fullstor isärmonterad cykel i tillhörande specialväska var också OK. Jag tolkar det som att sålänge det ser bra ut är det inga problem. Men reglementet skiftar nog en aning beroende på vilken konduktör man frågar. Folk har vittnat om både det ena och det andra i kommentatorsfälten genom åren.
Sen började jag ju såklart tala om vad jag tycker om att SJ är så cykelfientliga och att det borde bli ändring – men den diskussionen var för lång för att redogöra med enbart mobben som verktyg.
/DS

Om david

Kulturarbetare, smålänning, Stockholmsboende, pappa, cykelentusiast, hållbar livstilssökare, lådcykelåkande, bromptoncyklande, "till-varje-pris-slippa-bil" - kille, stockholmsälskande, tåg+fällcykelluffare, "hållbart resande"-engagerad, "second-hand" - diggande, "nästan vegetarian" - människa, "ha-inte-mer-än-du-behöver" - filosoferande, skådespelande, sjungande, "försöker-få-ett-odlingsintresse" - kille, "portabla-prylar" - nörd och livsstilsbloggare. Ungefär så.
Det här inlägget postades i Annat. Bokmärk permalänken.