Mall of scandinavia – sveriges mest cykelOgästvänliga plats?

Hade lite tid över innan jag skulle vara på plats på Solna gymnasium för rep av årets julföreställning med Solna kulturskolas elever i onsdags.

Så jag svängde av åt Mall of Scandinavia istället. Ville kolla läget och speciellt då cykeltillgängligheten.

Följde skyltarna. Försökte hitta cykelbanan. Hittade bara en trottoar för gående och en körbana. Valde körbanan. Mall of scandinavia till höger visade en skylt, så jag svängde av och kom ut på en ny körbana, utan trottoar för gående, där alternativen var två. Antingen ut på E4:an eller in i Mall of scandinavias garage med plats för 3700 bilar och 0 cyklar.

Jag valde motvilligt garaget, ville inte ut på motorvägen med min Brompton denna mörka decemberkväll. När jag cyklat in i garaget ändrade jag mig, hellre Hades än detta, inte en minut till i detta Sodom, så ut igen.

Det gick inte cykla tillbaka samma väg jag kom eftersom det var enkelriktat så det enda alternativet som återstod var motorvägen. Cyklade i riktning mot den. Hoppades att en lösning snart skulle dyka upp när arga bilister tutade för att förstärka min känsla av att jag befann mig i för mitt trafikslag otillåtna marker. Den känslan behövdes inte förstärkas alls när jag passerades av bilar som nästan krokade i mina kläder med deras sidospeglar.

Då såg jag min flyktväg och min chans till räddning. Trafikflödet avtar en för en kort stund och jag lyckas förmå mig själv att korsa körbanan och kasta mig in i ett utrymme mellan två höghus.

Jag och min cykel är oskadd.

Därifrån kunde jag senare gå till huvudentrén för icke bilburna. Jag hittade en rad cykelställ med plats för säkert 20 cyklar sammanlagt – här har Solna stad verkligen satsat på att tydligt kommunicera hur man vill att folk ska ta sig hit. 3700 mot 20 talar för sig självt. Finns kanske fler cykelplatser någon annanstans men utanför själva huvudentrén var detta vad jag kunde se.

Mall of scandinavia måste vara sveriges mest cykelOgästvänliga plats. Att man 2015 skapar ett sådant här ställe, så extremt otillgängligt för ett miljövänligt transportmedel som cykel är för mig en stor och fet tragedi.

/DS

 

 

Om david

Kulturarbetare, smålänning, Stockholmsboende, pappa, cykelentusiast, hållbar livstilssökare, lådcykelåkande, bromptoncyklande, "till-varje-pris-slippa-bil" - kille, stockholmsälskande, tåg+fällcykelluffare, "hållbart resande"-engagerad, "second-hand" - diggande, "nästan vegetarian" - människa, "ha-inte-mer-än-du-behöver" - filosoferande, skådespelande, sjungande, "försöker-få-ett-odlingsintresse" - kille, "portabla-prylar" - nörd och livsstilsbloggare. Ungefär så.
Det här inlägget postades i Annat och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.